БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИОННИ ЯСТИЯ

БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИОННИ ЯСТИЯ

1
Гювеч
Гювеч е общото название на различни български ястия, приготвени в глинен съд похлупак. Всъщност гювеч е името на съда , а когато той е малък и побира една порция се нарича гювече. Гювечът се приготвя по различни рецепти и може да бъде както с месо ( свинско, телешко, агнешко и заешко ), така и постен.
2
Пълнени чушки
Пълнени чушки – приготвя се от пресни или сушени чушки.Плънката може да е както с месо , така и само от ориз и подправки.Месото обикновено е смляна смес от свинско и телешко или едното от двете.
Untitled-6
Шопска салата
Шопска салата – приготвя се от нарязани краставици,домати, лук, магданоз, печени или сурови Чушки, настъргано бяло сирене и овкусени със сол и олио.
3
Таратор
Таратор – представлява студена супа.Приготвя се от кисело мляко , вода, ситно нарязана краставица, олио, сол ,копър , счукан чесън , може и счукани орехови ядки.
4
Баница
Баницата е традиционно българско тестено ястие. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка. Обикновено се пече във фурна. Използват се различни плънки – най-често сирене или извара, със или без добавка на яйца. Правят се баници и със зеленчуци, месо, плодове.