ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ – 8 ДНИ / 7 НОЩУВКИ

ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ – 8 ДНИ / 7 НОЩУВКИ

Обиколка на България - 8 дни / 7нощи

/ можем да Ви предложим и кратък вариант 3-4 дни съчетан с почивка на Черноморието/

1 ден

Посрещане , трансфер от летище до хотела, панорамна обиколка на Варна посещение на археологическия музей, свободно време.

2 ден

Закуска. Отпътуване за “МАДАРСКИЯ КОННИК” –единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие;включен в списъка на Юнеско/един от деветте обекта в България включени в този списък/.

Посещение на руините на Първата българска столица ПЛИСКА ( от VII до IX век). Освен столица, ПЛИСКА е и един от най-големите и богати градове в Европа и света.Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни поселения.Тръгване за гр.ШУМЕН, посещение на старата крепост/ строена в ранната и късна античност/ и “ТОМБУЛ ДЖАМИЯ“ (XVIII век ) – най-голямата в България и втора по големина на Балканския полуостров, освен действаща джамия тя е и много посещаван туристически обект. Свободно време.

Отпътуване за гр.ВЕЛИКО ТЪРНОВО - един от най-старинните градове в България. Разположен амфитеатрално около река Янтра, той има повече от петхилядолетна история. Първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново — царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 — 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора около които живописно се вие река Янтра. Според съвременници, през средновековието Търново е бил новия Йерусалим, Рим и Константинопол и то взети заедно. Днес е един от на-посещаваните туристически обекти в България. Разглеждане на Архитектурно-музейния резерват „Царевец” с руините на дворцовия комплекс, разходка по Самоводската чаршия – улица на старите занаяти. Настаняване в хотела.Свободно време.

3 ден

Закуска. Отпътуване за ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР, на 7 км от В.Търново и 4-ти по големина в България /действащ мъжки манастир/ основан е през XIII век и наново възстановен през 1825 г.

Следва посещение на ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР. Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

Отпътуваме към село БОЖЕНЦИТЕ.През 1964 г. година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват.Разходка по живописните калдаръмени улички между старите къщи, някои от тях на повече от 100 или 200 години, ще Ви пренесе в миналия век , можете да опитате и автентична стара българска кухня.

Отпътуване за архитектурно- етнографски комплекс “ЕТЪРА“ – музей на открито, представляващ възстановка на български бит и занаятчийство.Тук миналото става видимо, всички обекти са действащи.Пред Вашите очи се майсторят сувенири, както и преди 100 години. Посещение на гр.ТРЯВНА –красив балкански град, известен с резбарско и зографско изкуство. Къщите в архитектурния резерват са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, и покривите са от каменни плочи. Не може да бъде отмината прочутата часовникова кула на града.Настаняване в хотел. Пешеходна разходка из забележителностите на града. Свободно време. Нощувка.

4 ден

Закуска. Тръгване за връх ШИПКА – място, където се е водила решаващата битка по време на руско-турската война. Посещение и на храм-паметника “ Рождество Христово “ с. Шипка – построен в памет на загиналите в тази война. Отпътуване за гр. КАЗАНЛЪК – посещение на известната тракийска гробница, създадена 300-400 години преди новата ера, тя първият от българските паметници, включен в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. Открита е случайно през 1944.Град Казънлък е и център на розодобивната промишленост на България; посещение на Розоварна “ДАМАСЦЕНА “– ще станете свидетели как се добива ценното розово масло по старинни и съвременни методи, естествено могат и да се закупят продукти с розово масло.

Отпътуване за гр.ПЛОВДИВ, вторият по големина град в България, с много красива старинна част. Настаняване в хотел. Вечеря в ресторант с фолклорна програма.Нощувка.

5 ден

Закуска. Пешеходна обиколка на града с посещение на античният римски амфитеатър, старинния квартал с възрожденски къщи.Свободно време. Отпътуване за ШАТО ОГНЯНОВО, дегустация на вина и възможност за закупуване на отбрани български вина.Тръгване за БОРОВЕЦ – най-стария български ски курорт, посещение на резиденция “ Царска бистрица”. Отпътуване за “РИЛСКИ МАНАСТИР”- най-големият български манастир, който представлява и музей на българската история, култура и изкуство.Обявен е от Юнеско за паметник на културата със световно значение и е вписан в „ Листата на световното културно наследство”. Настаняване в хотел близо до манастира, вечеря, нощувка.

6 ден

Закуска.По желание – участие в утринната служба в църквата на манастира, едно незабравимо и вълнуващо преживяване; разглеждане на музея и манастирския комплекс. Отпътуване за гр.СОФИЯ –модерната столица на България, настаняване в хотел в центъра на града. Пешеходна обиколка, която включва – храм-паметника “Ал. Невски “, Президенството, Университета, Народното събрание , ротондата “ Св. Георги “.Свободно време. Нощувка

7ден

Закуска . Ранно отпътуване за гр. КОПРИВЩИЦА, съкровищница на българската възроженска култура, родно място на бележити българи. Обявена е за град-музей/1952 г/ и архитектурно исторически резерват/1971г./ Пешеходна обиколка по музеите. Свободно време. Отпътуване за гр. НЕСЕБЪР – град –музей, под егидата на ЮНЕСКО, една от перлите на Черноморието, градът на 40-те църкви.Посещение на църквата “Св.Стефан “ и пешеходна обиколка на църквите на полуострова.
Късно отпътуване за Варна. Нощувка.

8 ден

Закуска .Свободно време. Трансфер до летище .

Цени

Цена от 320 Евро

София

Рилски манастир

Пловдив

Велико Търново

Розова долина и винарство

Несебър

Плиска, Мадарски конник и Тумбул джамия

Боженци

Етъра

Шипка

Казанлък

Копривщица