Балчик

Балчик

Балчик е един от най-красивите градове по българското крайбрежие. Той се е разпрострял терасовидно над морето, под високите бели скали и удивлява с очарованието си гостите и жителите на града. Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешният град, известен в историята като Круни, а по-късно и като Дионисополис.

Днес Балчик се развива като съвременен морски курорт с множество нови хотелски и апарт комплекси, разположени красиво най-вече около крайбрежната алея. В околностите на града са изградени две игрища за голф, които посрещат и световни знаменитости за голф турнири.

Безспорно най-известен и най- посещаван в Балчик е Архитектурно-парковият ансамбъл включващ сградите на Дворцовия комплекс, построен за лятна резиденция на румънската кралица Мария и Ботаническата градина.Тук се намира най-голямата колекция кактуси и сукуленти на Балканите и в Източна Европа. Красиви градини, множество водни каскади, арки и тихи кътчета, всичко това може да е любимо място за разходка и не само през летните месеци.