Събират средства за изграждане на парк „България на длан – макети на открито“

 

Проектът „България на длан – макети на открито“ е уникален, защото събира макети  на едни от най- красивите български сгради – паметници на културата. Те ще бъдат подредени в парк „Мини България”. Паркът ще бъде разположен край град Правец и се очаква да отвори врати през 2018 г. Изграждането на парк „БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН – МАКЕТИ НА ОТКРИТО“ е под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Вече е активен дарителският номер на кампанията – 17 777  за всички мобилни оператори, DMS BG DLAN. Нужни са около 7 млн. лева, които тепърва ще се събират. Повече информация за проекта, може да откриете на: http://minibulgaria.bg/.

Какво представляват макетите: Всичко започва с обстойни проучвания на всяка сграда и разработване на подробен 3D проект.

Всеки детайл се отлива с полиестерна смола в специален калъп. След това започва голямото сглобяване. Нужни са два месеца, за да се „построят” сгради като Софийската синагога или църквата „Света Неделя”.

Режисьорът Съни Сънински е автор на идеята около 30 такива мини сгради да бъдат събрани в парка на открито. Той дари на Община Правец терен за изграждане на парка. Лице на дарителската кампания е българският  музикант Теодосий Спасов, който е посланик на ЮНЕСКО.Първият обект, който ще видим от „птичи поглед”, без да политаме, ще е Рилският манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *