Морски курорти

Българското черноморско крайбрежие е изключително красиво с впечатляваща морска ивица и планински масиви. По протежението му дълго 378 км. са разположени близо 70 плажа, с обща площ около 9 млн. кв. м. Някои от тях са обширни и позволяват на стотици посетители да се наслаждават на топлото слънце, други са малки и спокойни, сгушени в живописни морски заливи с невероятен пейзаж. На много места са се образували стръмни брегове - идеално място за любителите на романтиката, риболова и водолазните спортове. Водата на Черно море е с ниска соленост. Това, заедно с умерената и температура през лятото (22 - 24°С), я прави особено приятна за къпане. Приливите и отливите са незначителни. В Черно море се вливат живописни реки, чиито устия са заобиколени от гъсти и прохладни влаголюбиви гори. Част от тях са плавателни за малки моторни лодки и предлагат на туристите незабравими разходки по течението. Многобройните крайморски езера - лагуни и лимани, са убежище за огромно разнообразие от редки растения и животни, особено птици. В някои от тях са разкрити големи находища на лечебна кал, което, в съчетание със стотиците минерални извори по крайбрежието, нарежда България на едно от първите места в Европа по богатство на балнеолечебни ресурси. Морските курорти и селища по крайбрежието предоставят разнообразни възможности за семеен отдих, почивка и активен спорт. Предлагането включва практикуване на сърфинг, водни ски, гмуркане, подводен риболов, подводна археология и други водни спортове. Възможности за яхтинг имат пристанищата в Балчик, Варна, Несебър и Бургас. Разработени са маршрути за пешеходен, вело-, фото- и екотуризъм. Най-известните морски курорти, от север на юг са: Балчик,Албена , Кранево, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Варна, Обзор, Бяла, Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско.

Планински курорти

Българските планини предлагат изключителни условия за туризъм - както през лятото, така и през зимата. През зимните месеци нашите планински курорти са посещавани и от много чужденци от Великобритания, Русия, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Румъния. Най-известните български зимни курорти са Боровец, Пампорово и Банско. Най-старият от тях е Боровец, намиращ се по северните склонове на Рила. Тук можете да се научите да карате ски и сноуборд. Много възможности за практикуване на зимни спортове предлага и Пампорово. Ски курортът се намира в Родопите. В близост до Пампорово се намират Чепеларе, село Момчиловци, Широка лъка и Смолян. В Пирин е разположен Банско, най-модерния и бързоразвиващ се ски център в България.

Балнеоложки курорти

Град Хисаря е един от най-древните балнеоложки центрове, познат още през римската епоха като Аугуста, със своите с 22 извора лечебна слабоминерализирана вода с различни физико-химични характеристики и температура(31-52°С). Градът разполага с модерни санаториуми, профилактични и спа центрове, в които минералните води се използват за питейно и външно балнеолечение (в басейни, вани, душове), промивки, инхалации (напр. радоновите, които укрепват жлъчката и черния дроб), иригации (за лечение на стoмашно-чревни и гинекологични заболявания) и др. Сандански е рай за гостите с асматични и алергични проблеми, дишайки най-изчистеният от алергени въздух в България. В региона има над 80 термоминерални извора (42-81°С). Градът е идеално място за климатотерапия, балнеолечение, рехабилитация, профилактика и почивка. Природните дадености на Сандански го правят примамлив за туристите целогодишно. Тук се усеща мек и приятен средиземноморски климат. Това се дължи на амфитеатралното му разположение върху крайните югозападни склонове на Пирин. Лятно време прохладният планински бриз прави града още по-приветлив. Целогодишен курорт е и най-голямата и модерна калолечебница в България – Поморие. Освен предпочитана дестинация за морски туризъм, градът основателно е получил славата и на балнеолечебен център за множество заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични, кожни, периферни нервни, сърдечно-съдови, чернодоробни и др. Основните съставки, използващи се за балнеологични процедури в Поморие са: лиманната лечебна кал от дъното на Поморийското езеро с противовъзпалително и обезболяващо действие; рапата (водата от Поморийското езеро), която се използва при рапни или кални вани; лугата (крайният продукт от солодобива в Поморийските солници), която има антисептично и противовъзпалително действие. Перлата в короната на балканския СПА туризъм – Велинград. Градът е коронован като СПА столицата на Балканите през 2008г., а в момента активно работи, за да се нареди сред номинираните за „СПА столица на Европа 2018". Велинград е най-големият курорт с минерални бани в България. Лечебна вода извира от около 80 места сред неповторимата природа на Западните Родопи. Водите са слабоминерализирани и с наличие на радон. Условията тук спомагат за лечение на заболявания на дихателните пътища, опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични проблеми.